Van A tot Z: Alles over Feedervissen met method feeder

Wat zijn rigs?

Rigs zijn configuraties van vislijnen, haken, en aas die specifiek zijn samengesteld om een bepaalde vismethode te optimaliseren en de kans op een succesvolle vangst te vergroten. Rigs variëren sterk afhankelijk van het type visserij, de vissoort die je target, en de omstandigheden op de visplek. Hier zijn enkele voorbeelden van rigs:

  1. Hair Rig: Dit is een populaire rig bij het karpervissen. De haak wordt bevestigd aan een stuk lijn dat langer is dan de haaksteel, waardoor het aas (vaak een boilie) aan een kleine lus boven de haak wordt gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat de karper de haak gemakkelijk kan oppakken zonder deze te voelen.
  2. Bait Rig: Een rig speciaal ontworpen om aas zoals pellets, boilies of maden effectief aan te bieden. Deze rigs variëren sterk afhankelijk van het type aas en de vissoort die je target.
  3. Zig Rig: Gebruikt bij het karpervissen om aas aan te bieden op verschillende dieptes in het water, vaak dichter bij het wateroppervlak. Deze rigs omvatten meestal een lang stuk lijn met een haak, een schuiflood en een drijver.
  4. Feeder Rig: Dit zijn rigs die specifiek zijn ontworpen voor gebruik met feederkorven of method feeders. Ze omvatten een haak en onderlijn die worden bevestigd aan de voerkorf. Deze rigs zijn ontworpen om het aas en het voer effectief te presenteren.
  5. Pole Rig: Gebruikt bij het vissen met de vaste hengel (pole). Deze rigs zijn vaak kort en eenvoudig, ontworpen om aas direct boven de haak te presenteren.
  6. Spinner Rig: Vaak gebruikt bij het vissen met kunstaas, zoals spinnerbaits of lepels. Deze rigs omvatten draaiende bladen die beweging en trillingen creëren om vissen aan te trekken.

Het belangrijkste bij het kiezen van een rig is om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor de vissoort en de vismethode die je gebruikt. Rigs kunnen sterk variëren in complexiteit, maar hun gemeenschappelijke doel is om het aas effectief te presenteren en de kans op een succesvolle vangst te vergroten.

Andere artikelen